zaterdag 30 mei 2015

Waar let je nou op qua smaak?


Wij houden van koffie, maar wat is nou echt lekkere koffie? Je kan vanuit alle hoeken koffie krijgen. Thuis drinkt Eline koffie van HEMA-pads en Kim koffie uit Nespresso cups. Bij oma krijgen we de ouderwetse filterkoffie en ook wel eens een Tassimo koffie geprobeerd (dat was echt niet te drinken), cafe’s en restaurants, bij de benzinepomp, op het werk. Overal is andere koffie te verkrijgen. 

Wat voor soorten koffie zijn er en waar moet je op letten qua smaak? Smaak is toch ook voor iedereen verschillend? Op het werk moet je het vaak doen met geautomatiseerde bakkies troost, zo heb je Bean to cup (in de machine zitten echte koffiebonen wat gemalen wordt als je op het knopje drukt), filterkoffie, friesdrogekoffie (wat we kennen als NescafĂ©, friesdrogekoffie is gevroren, gedroogd en als laatste nog gemalen) dus eigenlijk oude gezette koffie. Bah!! Er bestaat ook liquid koffie (koffiestroop). Een soort van hele sterke koffie, 10 keer sterker dan een espresso. Dit wordt teruggebracht naar de koffiesmaak die je lekker vind door de stroop te verdunnen met water. Klinkt ook niet heel erg smakelijk..

Groene koffie zijn de bonen zoals ze groeien. Als wij googelen op groene koffie komen er allemaal afslank sites tevoorschijn. Er wordt beweert dat groene koffie super gezond is en je lichaamsvet omzet in energie. 8 kilo per week wordt er gezegd dat je kunt afvallen. Wij geloven niet in deze onzin, dus weg ermee en op naar de echte koffie! 

Groene koffiebonnen worden worden geroosterd/gebrand zodat er meer smaken en aroma’s vrijkomen. Deze boon zou je al kunnen eten. Je proeft dan al wat van de aroma’s, bitters en zuren. Het is een natuurproduct en dat is dus altijd anders qua smaak. Veel fabrikanten mengen dus heel veel om weer dezelfde smaak koffie te krijgen.

Koffie proef je echt door te slurpen net als wijn proeven. Door de zuurstof die erbij komt komt de smaak beter vrij in je mond. En eigenlijk uitspugen natuurlijk. Om goed de verschillen van koffie’s te proeven moet je steeds van smaak wisselen heen en weer zodat je echt goed de verschillen kan waarnemen. 

Als we het over smaak hebben, hebben we het natuurlijk over zoet, zuur, zout en bitter. Dat kan nog veel specifieker. Zie dat mooie plaatje waar ook de aroma's worden weergegeven.
Geur wordt in de koffie scene aroma genoemd. Er zijn ontzettend veel verschillende aromas! Tast heeft betrekking op de stevigheid van de koffie, het gaat hierbij om textuur in je mond, volheid, smooth (zacht, fluweel) en gewicht.

Vandaag ben ik bij de Dille&Kamille geweest, ik moest dringend koffie hebben want de mijne was op!  
De Honduras Finca Santa Marta beloofd wat, is biologisch, heeft een zeer fijne maling, rijk en intens van smaak, heeft tonen van cacao, rijp fruit en honing met een subtiel zoete afdronk en is 100% arabica, maar heb gehoord dat dat niet veel zegt.. Eens maar uitzoeken wat dat betekend.

Morgen ochtend maar eens een espresso mee zetten. Ik ben benieuwd..!



Geen opmerkingen: